Achtergrondinformatie over Moendoes

Planeet
Moendoes is een relatief kleine planeet. De zwaartekracht is lager dan op aarde en het kookpunt van water is 70 ˚C. Een etmaal op Moendoes duurt 18 uur; een jaar duurt 180 dagen. Moendoes kent drie seizoenen: klang tomi (koud, droog en windstil), klang raf raf (warm, droog en heel winderig) en klang blof (warm, nat en windstil). Honderdvijftig jaar geleden vond op Moendoes een grote vulkaanuitbarsting plaats, die een lange donkere tijd (sliep kara) tot gevolg had.

Leven
Op Moendoes komen verschillende organismen voor. Behalve de Moendianen – de intelligente bewoners van Moendoes – zijn dat schilddier (pilo), ringvlieg (fofi), klimheester (deffe), geurkruid (waan) en steekgras (pluk). De voedselrelaties tussen deze organismen zijn af te lezen aan de bron met het voedselweb. Op een andere bron is te zien in welk seizoen elk van de planten bloeit en/of vrucht draagt. Vroeger – vóór de donkere tijd – kwam op Moendoes ook een ander groot dier voor (kalif maja). Kalif maja werd gehouden als veedier, maar is nu uitgestorven. Schilddieren als vee houden is niet mogelijk omdat ze erg agressief zijn als zij jongen hebben en zich bovendien in gevangenschap niet voortplanten.

Taal
Moendianen hebben een gesproken en een geschreven taal. De geschreven taal wordt van links naar rechts gelezen, waarbij ieder symbool (iedere letter) voor één klank staat. Werkwoorden worden niet vervoegd. Meervoud wordt gevormd door een zelfstandig naamwoord twee keer achter elkaar te zetten. Als een bijvoeglijk naamwoord twee keer achter elkaar staat betekent dat ‘heel erg …’.

Rekenen
De Moendianen hebben een zestallig rekensysteem, dat bestaat uit puntjes (1), streepjes (6), driehoekjes (36) en kommetjes (216). Ook zijn er symbolen voor optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen.

Cultuur
Belangrijke symbolen in de cultuur van de Moendianen zijn de klimheesterbloem en de zon (die op dezelfde manier afgebeeld worden) en het getal 144 (vier driehoekjes, ook weer terug te herkennen aan de vier bloemblaadjes van de klimheester). Vóór de donkere periode (in de periode sliep dok dok) hadden de Moendianen het makkelijker met hun voedselvoorziening (grootvee) en daardoor veel meer vrije tijd. Er werd toen handel gedreven, een groot doolhof gebouwd (kapoeki maja), en er was meer tijd voor culturele activiteiten. Tegenwoordig (sliep okke) hebben de Moendianen geen veedieren meer, en zijn zij het grootste deel van de dag bezig met het verbouwen van gewassen (o.a. geurkruid) en het jagen op schilddieren. Moendianen gaan drie uur per dag naar school.